Välkommen ökad klarsyn om Kina – både i Nato och Sverige

U.S. Capitol Building, Washington D.C., USA. Photo by Heidi Kaden. Unsplash.

Det gångna Natotoppmötet i Washington bjöd möjligen inte på några stora överraskningar, likväl gjordes en del betoningar som tydliggör vilken omvärld den fria demokratiska världen har att göra med och var kraftsamling gemensamt bör göras. 

Ett av de tydligaste avtrycken var den reviderade beskrivningen av Kina som nu gått från att vara ett potentiellt säkerhetshot till att beskrivas som en aktör som gemensamt med Ryssland undergräver och söker omforma den nuvarande regelbaserade världsordningen. 

”The deepening strategic partnership between Russia and the PRC and their mutually reinforcing attempts to undercut and reshape the rules-based international order, are a cause for profound concern.” (Washington Summit Declaration, 10 juli 2024).

Uppstramningen i bedömningen av Kina är något som Frivärld oförtrutet arbetat med över tid och belyst behovet av på olika sätt.

Det kommer också samtidigt som kinesisk militär skickats till Belarus, alldeles vid gränsen mot Polen, och därmed Europa och Nato, för att delta i en gemensam militärövning.

I den färska nationella säkerhetsstrategin som vår egen regering presenterade tidigare i juli är också Kina mer framträdande som en tydlig motpol till USA och likasinnade länder.

Liksom Säpo och andra beskrivit tidigare, slås det fast att “Kinesiska aktörer bedriver också systematisk underrättelseverksamhet och säkerhetshotande verksamhet mot Sverige och svenska intressen”.

Man lyfter fram den breda palett av metoder och verktyg som Kina, liksom Ryssland och Iran använder för att nå sina egna mål:

“Dessa aktörer eftersträvar att utnyttja alla sårbarheter i vårt samhälle för att uppnå sina politiska eller andra mål. Hoten riktas mot aktörer på alla nivåer i det offentliga Sverige, men också mot civilsamhälle, privat sektor och enskilda individer. Metoderna innefattar bland annat cyberangrepp, otillbörlig påverkan, ekonomiska påtryckningar, sabotage, påverkan på kritiska flöden, migration som instrument för påtryckningar, olovlig underrättelseverksamhet samt utförande av attentat och andra våldsdåd”.

Bland de mål som regeringen listar för 2030 i samma dokument är att prioritera och hantera säkerhetshotet gemensamt med likasinnade länder ett där Kina nämns som första stat.

När statsministern, mot bakgrund av Natos gemensamma kommunikation, i Sveriges Radio fick kommentera just Kina-aspekten öppnade han för att mer av gensvar gentemot Kina kan vara på väg: “Det är klart att det måste få konsekvenser” och att vi kommer “närmare en situation där EU borde agera kraftfullare gentemot Kina”.

Den svenska politiska klarsynen utvecklas just nu stadigt vad gäller Kina. Det är i sig väldigt positivt. Men det innebär inte att det inte finns fortsatt verkligt stora utmaningar som problem brukar heta på politiska. 

EU:s möjligheter till ett kraftfullt samlat svar mot Kina kan komma att dröja, åtminstone om Ungern får bestämma. Ungern är för närvarande nuvarande ordförande i EU:s ministerråd. Och Orban har ägnat upptakten kring Nato-samlingen åt resor och möten med både Putin och Xi. Ungern har också nyligen ingått ett särskilt säkerhetsavtal med Kina, liksom välkomnat allt fler av de kinesiska företag som i andra delar av Europa betraktas som problematiska, som Huawei, att etablera sig och expandera i landet.

Sverige gör därför klokt i att agera, som nu med markering mot Orbans charmcirkus med auktoritära ledare, och inte skicka ministrar enligt gängse ordning till de EU-möten i närtid som leds av Ungern. De länder som agerar likartat, Finland, Lettland, Estland, Litauen och Polen är länder vi förmodat kan ha fortsatt särskilt utbyte med framåt i dessa frågor.

Att skapa en allians med demokratier, som både inom EU och Nato, tar ansvar för att göra det fortsatt tydligt att stater som utmanar den fria världen ska tryckas tillbaka såväl på krigsfronten som inom våra samhällen och ekonomier, vore ett naturligt nästa steg för att vårda klarsynen som nu råder.

Anna Rennéus Guthrie, chef Frivärld.

 

Källor

https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_227678.htm?selectedLocale=en

https://www.regeringen.se/contentassets/125593e4516a49ce9b9ab942f49cca8d/232416300webb.pdf

https://sverigesradio.se/artikel/kristersson-om-sanktioner-mot-kina-borde-agera-kraftfullare#:~:text=P%C3%A5%20Natos%20toppm%C3%B6te%20i%20Washington,som%20ett%20allt%20st%C3%B6rre%20s%C3%A4kerhetshot.

https://apnews.com/article/belarus-china-military-drill-poland-8558b0e413351caa89cfbb3c441f016

https://www.reuters.com/world/unusual-move-china-offers-back-hungary-security-matters-2024-02-19/

https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-07-08/orban-meeting-xi-and-putin-puts-him-at-odds-with-eu-over-ukraine?embedded-checkout=true

https://edition.cnn.com/2024/07/11/politics/nato-chinese-owned-infrastructure-europe/index.html